Stok

SambaPOS'da işletmenizde aldığınız ürünlerin girişlerini yapabilmek için Yönetim içerisindeki Ürünler > Stoklar linkidir.

Bu sayda açıldığında sağ üstte burada yapılabilevek işlemleri görebilirsiniz. Bunlar:

Stok Ekle : Yeni bir stok tanımlası yapmak için kullanılır.

Stok Düzenle : Var olan bir stoğun üzerinde değişiklik, güncelleme yapmak için kullanılır. Kullanabilmek için önce stoğun üzerine sonrada Stok Düzenle linkine tıklanılır. Stok yokken pasif durumdadır.

Stok Sil : Var olan bir stoğu silmek için kullanılır. Tanımlamasını yaptığınız stok bir reçetede veya Gün Sonu Belgesinde kullanılıyorsa silemezsiniz.

Yeni Stok Ekleme

SambaPOS içerisinde yeni bir stok ekleme için kullandığımız ekrandır. Bu ekrandaki değerler;

Stok Adı : Tanımlamak istediğimiz stoğun adının yazılacağı alandır. Örn. Kemikli Dana But, Tavuk Göğsü, Coca Cola, Bulgur gibi.

Grup Kodu: Tanımladığımız bu stopun dahil olduğu grubun adıdır. Bu alandaki veriler sadece raporlarda ve ürünlerimizi enranda kolay bulmak amacıyla kullanılacaktır.Örn: Coca Cola > İçecek, Kemikli Dana But > Kırmızı Et, Tavuk Göğsü > Tavuk Ürünleri, Buldur> Bakliyat gibi.

Ana Birim: Stoğumuz takip edileceği temel birimdir.

Hareket Birimi: Stoğumuzu satın alırken kullandığımız birimdir.

Hareket Birimi Çarpanı: Her bir Ana Birimden Stok Hakeket Birimi içinde ne kadar olduğunu gösteren çarpan alanıdır.

Stok Örnekleri

Stok Adı Grup Adı Ana Birim Hareket Birimi Hareket Birimi Çarpanı
Domates Manav Gram KG 1000
Kuru Soğan Manav Gram KG 1000
Haşlamalık Patates Manav Gram KG 1000
Barbunya Manav Gram KG 1000
Havuç Manav Gram KG 1000
Iceberg Manav Çeyrek Kasa 36
Marul Manav Tutam Adet 15
Kutu Coca Cola Meşrubat Adet 0
Fanta Meşrubat Adet 0
Sprite Meşrubat Adet 0
Coca Cola Zero Meşrubat Adet 0
Coca Cola Light Meşrubat Adet 0
Su Meşrubat Adet 0
Yeni Rakı 70 CL Alkollu İçecek CL Şişe 70
Yeni Rakı 70 CL Alkollu İçecek Şişe 0
Yeni Rakı 35 CL Alkollu İçecek Şişe 0
Dana But Kırmızı Et Gram KG 1000
Tavuk Pirzola Beyaz Et Gram KG 1000
Tavuk Göğsü Beyaz Et Gram KG 1000

Yukarıda örneklendirilen stokların neden bu şekilde girildiklerini anlayalım :

Domates Patates gibi ürünler, KG ile alınarak ürünlerin içerisinde gram olarak kullanılan ürünler oldukları için Ana Birimleri Gram Hareket Birimleri (Alım işleminde kullanılan birim) Kilogram olarak verildi ve Çarpanıda her 1 KG da 1000 gram olduğunu anlatmak için 1000 olarak girildi,

Ama yine buradaki Iceberg örneğinde Ana Birim Çeyrek olarak adlandırıldı, Bu bizim Restoran içerinde 1 Iceberg'i 4 e bölerek çeyrek çeyrek kullandığımzın gösteriyor. Hareket biriminin Kasa olması ise Iceberg i kasa ile aldığımızdan ve Çarpanının 36 olma sebebi ise her bir kasada 9 tane tam Iceberg in olduğu ve bunların 4 e bölünerek kullanıldığında 36 ediyor olmasıdır.

Cola, Fanta gibi meşrubatlar adetle alınıp adetle satıldıkları için sadece Ana Birimlerini Adet olarak girip Hareket Birimini Boş bırakıp çarpanını 0 yapıyoruz, Böylece Reçete içerinde 1 adet olarak tanımladığımızda 1 adet stoktan düşecektir.

70 Cl Rakıda ise, kadeh olarak servis yapılabileceğinden Ana Birimini CL Hareket Birimini Şişe Olarak tanımlayıp her bir şişede 70 Cl olduğunu döylüyoruz, Böylece Reçete de 1 Duble Rakı için 7 CL kullandığımızı söylediğimizde 1 şişeden sadece 7 CL düşmesini sağlamış olacağız.

Buradaki 50 ve 35 CL Rakılar direk masaya Şişe olarak servis edildikleri için öylece bıralılar reçetelerinde 1 er şişe düşecek.

Et ürünleri ise KG ile alınıp ürünkerde Gram olarak kullanıldıklarından tablodaki gibi girildiler.