SambaPOS

Open Source Restaurant POS Software

Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/3/3170455a0f64ff1a6caa3686b443dc7b.metadata failed
tr:tips:bir_kerede_siparis_alip_isaretli_mutfaga_gonderme_ve_ayri_ayri_marslama
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/4/458e2b4ba3d61be93c34f1bfe83d14fc.xhtml failed

Farklar

Bu sayfanın seçili sürümü ile mevcut sürümü arasındaki farkları gösterir.

Karşılaştırma görünümüne bağlantı

İki taraf da önceki sürüm Önceki sürüm
Sonraki sürüm
Önceki sürüm
tr:tips:bir_kerede_siparis_alip_isaretli_mutfaga_gonderme_ve_ayri_ayri_marslama [2012/04/02 19:49]
Mehmet Akyıldız
tr:tips:bir_kerede_siparis_alip_isaretli_mutfaga_gonderme_ve_ayri_ayri_marslama [2012/09/07 09:30] (mevcut)
Satır 1: Satır 1:
 +====== Bir kerede toplu sipariş alıp işaretli Mutfağa gönderme ve Ayrı ayrı Marşlama ======
 +
 Merhaba, Merhaba,
  
 Uzun süredir sizinle burada ipuçları paylaşamıyordum. Uzun süredir sizinle burada ipuçları paylaşamıyordum.
  
-Bugün sizinle birlikte, ​SambaPOs'un derinliklerine inerek oldukça farklı ama bir o kadarda kullanışlı bir örnek üzerinde çalışacağız.+Bugün sizinle birlikte, ​SambaPOS'un derinliklerine inerek oldukça farklı ama bir o kadarda kullanışlı bir örnek üzerinde çalışacağız.
  
 **Senaryo** **Senaryo**
Satır 16: Satır 18:
 Hadi bu uygulamanın nasıl yapıalacağına birlikte bakalım. Hadi bu uygulamanın nasıl yapıalacağına birlikte bakalım.
  
-**1. Adisyon Etiketinin hazırlanması;**+====== ​1. Adım ====== 
 +=====1.1- ​Adisyon Etiketinin hazırlanması=====
 Bu uygulamanın yapılabilmesi için siparişi alınan tüm ürünlerin belirli bir düzene göre etiketlenmesi gerekmektedir.Bunun için SambaPOS > Yönetim > Ayarlar > Adisyon Etiketleri > Adisyon Etiketi Ekle linkine tıklanarak yeni bir adisyone etiketi eklenir Bu uygulamanın yapılabilmesi için siparişi alınan tüm ürünlerin belirli bir düzene göre etiketlenmesi gerekmektedir.Bunun için SambaPOS > Yönetim > Ayarlar > Adisyon Etiketleri > Adisyon Etiketi Ekle linkine tıklanarak yeni bir adisyone etiketi eklenir
 Bu örnekte biz, bir alacart restoran içerisindeki bölümleri örneklendireceğimiz için Bölümler adında bir etiket açarak bununda alt etiketi olarak İçecek, Meze, Ara Sıcak, Ana Yemek, Tatlı etiketlerini tanımladık. Bu örnekte biz, bir alacart restoran içerisindeki bölümleri örneklendireceğimiz için Bölümler adında bir etiket açarak bununda alt etiketi olarak İçecek, Meze, Ara Sıcak, Ana Yemek, Tatlı etiketlerini tanımladık.
Satır 24: Satır 27:
 Etiketi tanımladıktan sonra, bu etiketinin aktif olabilmesi için, kullanmak istediğimiz Departman'​da Adisyon etiketleri alanına seçiyoruz. Etiketi tanımladıktan sonra, bu etiketinin aktif olabilmesi için, kullanmak istediğimiz Departman'​da Adisyon etiketleri alanına seçiyoruz.
  
-**2.Adisyon Etikerinin Adisyon içerisindeki satırlara atanması,**+===== 1-2.Adisyon Etikerinin Adisyon içerisindeki satırlara atanması ​===== 
 Tanımadığımız bu adisyon etiketi, şu an kullanımlabir durumda, ancak adı üstünde adisyon etiketş yani tüm adisyonu kapsıyor, bu etiketi, adisyon içindeki her bir satır için uygulayabiliyor olamamız lazım. Tanımadığımız bu adisyon etiketi, şu an kullanımlabir durumda, ancak adı üstünde adisyon etiketş yani tüm adisyonu kapsıyor, bu etiketi, adisyon içindeki her bir satır için uygulayabiliyor olamamız lazım.
 Bunun için Yönetim > Ayarlar > Eylemler linlinden yeni bir Eylem ekliyoruz. Bunun için Yönetim > Ayarlar > Eylemler linlinden yeni bir Eylem ekliyoruz.
Satır 49: Satır 53:
 {{:​tr:​tips:​2-2.jpg?​600|}} {{:​tr:​tips:​2-2.jpg?​600|}}
  
-**3. Kural ile bu Eylemlerin ilgili Adisyon etiketi değerlerini almasını sağlamak**+===== 3. Kural ile bu Eylemlerin ilgili Adisyon etiketi değerlerini almasını sağlamak ​=====
 Bu işlem için Yönetim > Ayalar > Kurallar > Kural Ekle linkinden yeni bir kural oluşturulur. Bu işlem için Yönetim > Ayalar > Kurallar > Kural Ekle linkinden yeni bir kural oluşturulur.
 Kurala uygun isim verildikten sonra; Kurala uygun isim verildikten sonra;
Satır 59: Satır 63:
 {{:​tr:​tips:​3-1.jpg?​600|}} {{:​tr:​tips:​3-1.jpg?​600|}}
  
-**4. Adisyona Satır Eklendikçe her bir satırın etiketin değerini alması**\\+===== 4. Adisyona Satır Eklendikçe her bir satırın etiketin değerini alması=====\\
 Bu işlem içinde ayrı bir Kural tanımlanır,​ Kuralın adı yazıldıktan sonra Olay Adı olarak Adisyona Satır Eklendiğinde seçilir ve  Bu işlem içinde ayrı bir Kural tanımlanır,​ Kuralın adı yazıldıktan sonra Olay Adı olarak Adisyona Satır Eklendiğinde seçilir ve 
 Eylem olarak da 2. başlığın 1. bölümünde oluşturulan Etiketi Adisyon Satırlarında Güncelle Eylemi seçilir.\\ Eylem olarak da 2. başlığın 1. bölümünde oluşturulan Etiketi Adisyon Satırlarında Güncelle Eylemi seçilir.\\
Satır 75: Satır 79:
 Burada sizin de görebildiğiniz gibi, aldığımız her bir satırı ayrı ayrı etiketledik. Burada sizin de görebildiğiniz gibi, aldığımız her bir satırı ayrı ayrı etiketledik.
  
 +====== 2. ADIM ======
 +**Yeni bir adisyona her girildiğinde Adisyon etiketinin istediğimiz değere atanması**
 +Bu işlem için 1 Eylem ve 1 Kural tanımlamamız gerekiyor.\\
 +2.a. Eylem Tanımı\\
 +Eylem Ekle linkine tıklandıktan sonra Eyleme Uygun bir isim verilir.
 +Eylem Tipi olarak Adisyon Etiketini Güncelle Seçilir.\\
 +Parametrelerde Adsiyon Etiketimiz olan Bölümler seçilir ve Etiket Değeri olarak parametrik olarak yüklenecek değer için [] içerisinde [ETİKET] yazar ve bu eylemi kaydederiz.
 +
 +{{:​tr:​tips:​b1.jpg?​600|}}
 +
 +Bu eylemi çalıştıracak kuralı da tanımlayalım;​
 +
 +Bunun için Yeni Kural Ekle dedikten sonra;\\
 +Kurala uygun bir isim verilir; Olay Adı: Adisyon Açıldığında olarak seçilir ve Eylemler alanında Daha önceden tanımladığımız Bölümleme Etiketinin Değerlerini Parametreye Güncelle ile Bölüm Etiketlerini Güncelle eylemleri seçilir ve değerleri adisyon ilk açıldığından otomatik olarak gelmesini istediğimiz Etiketin değeri olarak yazılır.
 +
 +{{:​tr:​tips:​b2.jpg?​600|}}
 +
 +Bu sayede adisyona ilk girildiğinde otomatik olarak Bölümler etiketimizi seçmiş ve Meze butonuna basmışız gibi işlem yapmış olduk.
 +
 +{{:​tr:​tips:​c1.jpg?​600|}}
 +
 +====== 3. Adım  ======
 +===== Çıktıların Mutfaktan Gruplu biçimde çıkarılması =====
 +Bu yapmak aslında son derece kolay, Yazıcı Çıktılarını düzenlediğimiz,​ Yazıcı şablonları içerisinde gelerek, Mutfak çıktılarının dizayn edildiği Mutfak Sipariş Şablonu içine girilir ve Grup şablonu alanına\\
 +<​C00>​\\
 +{ITEM TAG}\\
 +<​F>​-\\
 +satırlarını eklemek yeterli olacaktır.
 +
 +{{:​tr:​tips:​yazi.jpg?​600|}}
 +
 +
 +===== 3.1. Mutfak Çıktısı Görünümü =====
 +{{:​tr:​tips:​adisyon-gruplu.jpg?​300|}}
 +
 +====== 4. Adım  ======
 +===== Marşlama =====
 +Bu şekilde siparişlerini aldığımız bir siparişte artık sadece Ara Sıcakları seçerek bunların otomatik olarak marşlanması için mutfağa ayrı bir komut ve çıktı gönderebiliriz.
 +
 +Bunu yapabilmek için gerekli adımları sıralayalım.
 +
 +===== 4.1. Adisyon etiketinin oluşturulması =====
 +Yönetim içerisinden Yeni bir Adisyon etiketi oluşturulur,​ bu etikete biz MARŞ adını verdik ve alt etiket olarak da Derhal , 10 Dakika, 20 Dakika gibi seçenekler girdik, siz ihtiyacınıza göre bunları biçimlendirebilirsiniz.
 +
 +{{:​tr:​tips:​4-1a.jpg?​600|}}
 +
 +Adisyon Etiketi tanımlandıktan sonra aktif olabilmesi için kullanmak istediğimiz Departmanın ayarlarında Adisyon Etiketi seçilerek aktif hale getirilir.
 +
 +
 +==== 4.2. Yazıcı Şablonu Tanımı ​ ====
 +Marşlama işlemi gerçekleştiğinde mutfak yazıcısına gidecek bilgilerin tasarımın yapılması için yeni bir yazıcı şablonu tanımlanır.
 +Başlık Şablonu içerisine ilgili masanın numarası ve kullanacağımız Adisyon Etiketi yazdırılması yeterli olacaktır.
 +
 +{{:​tr:​tips:​5-1.jpg?​450|}}
 +
 +==== 4.3. Yazdırma Görevi Tanımı ​ ====
 +Marşlama işlemini gerçekleştirecek yeni bir Yazdırma Görevi tanımlanır. Yönetim > Yazdırma Görevleri > Yazdırma Görevi Ekle linkine basıldıktan sonra bu görev için bir isim tanımlanır,​ yazdırma içeriği Tüm satırlar olarak bırakılır ve sadece POS ekranında kullanılabilir dedikten sonra Yazdırma Yönlendirmelerinde bir satır ilave edilerek ilgili yazıcı seçilir ve az evvel tanımladığımız Yazıcı şablonu seçilerek Görev kaydedilir.
 +
 +{{:​tr:​tips:​5-2.jpg?​450|}}
 +
 +==== 4.4. Yazdırma Eyleminin Tanımlanması ​ ====
 +Hazırladığımız yazdırma görevini çalıştıracak yeni bir Eylem tanımlarız,​
 +Eyleme bir isim belirledikten sonra, Eylem tipi olarak Yazdırma Görevi Çalıştır ve Yazdırma Görev Adında ​ bir adım önce tanımladığımız Yazdırma Görevi seçilir.
 +
 +{{:​tr:​tips:​5-3.jpg?​450|}}
 +
 +==== 4.5. Yazdırma İşleminin Kural ile çalıştırılması ​ ====
 +Eylem tanımlandıktan sonra bu işlemin hangi durumlarda ne şekilde çalışacağını belirlemek için bir Kural tanımlanır.
 +
 +Yeni Bir kural eklenir, Kurala uygun isim verilir, Olay Adı olarak Adisyon Etiketi Seçildi ayarlanır,
 +Parametrelerde Adisyon Etiketimiz olan marş seçilir ve eylem seçmeye gelinir.
 +Eylem olarak bir önceki adımda tanımladığımız Marş Yazdır Eylemini seçeriz ve bu kuralı da kaydederiz.
  
 +{{:​tr:​tips:​5-5.jpg?​450|}}
  
 +Bu sayede;
 +Garsonlar sadece marş Etiketinden o an içinde bulundukları Bölümü istedikleri gibi Mutfağa Marş komutu vererek yazdırmış olurlar.
tr/tips/bir_kerede_siparis_alip_isaretli_mutfaga_gonderme_ve_ayri_ayri_marslama.1333381764.txt.gz · Son değiştirilme: 2012/09/07 09:30 (Dışarıdan düzenle)