SambaPOS

Open Source Restaurant POS Software

Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kaydırma çubuğu

Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/meta/tr/tips/yaz%C4%B1c%C4%B1_yoenlendirme_ve_yaz%C4%B1c%C4%B1_sablonlar%C4%B1_nas%C4%B1l_cal%C4%B1s%C4%B1r.meta failed
Unable to save metadata file. Hint: disk full; file permissions; safe_mode setting.
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/f/fd92d21f60c5fe140ab0a13cea92e6c4.metadata failed
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/f/fd92d21f60c5fe140ab0a13cea92e6c4.xhtml failed

Diller:

Linkler


tr:tips:yazıcı_yoenlendirme_ve_yazıcı_sablonları_nasıl_calısır
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/b/b4773996893d3cb109fb01849145084e.xhtml failed

Yazdırma Görevleri Nasıl Kullanılır?

SambaPOS içerisinde, istediğiniz kadar yazıcı tanımlayarak, istediğiniz ürünü farklı koşullar içinde istediğiniz yazıcıya yazdırabilirsiniz.

Örneklendirmek Gerekirse;

  • Ürün içecekse A yazıcısından yazdırılsın, Kebap ise B yazıcısına yazdırılsın, Tatlı ise C yazıcısına yazdırılsın,
  • Aynı koşullar 2.kat departmanından yapılıyorsa kendi yazıcılarına yazdırılsın,
  • Bir ürün, Fastfood departmanında A yazıcısına yazdırılsın, Paket servisinde B yazıcısına yazdırılsın
  • Etiketi Teras kat olan Çay siparileri A yazıcısına yazdırılsın, diğer tüm Çay siparişleri B yazıcısına yazdırılsın
  • İçecekler hiç bir yazıcıdan yazdırılmasın
  • Ödemesini Kredi Kartı olarak alıp, kapattığımız adisyonlar X yazıcısından otomatik olarak yazdırılsın,
  • Menü ürünleri, Hamburger Menü hem Mutfak yazıcısına hemde içecek yazıcısına yazdırılsın.

gibi çok farklı şekillerde tanımlandırma yapılabilir.

Bu tanımları SambaPOS içerisinde Yönetim > Ayarlar > Yazdırma Görevleri linkinden yapıyoruz.

Bu linke gelindiğinde SambaPOS üzerinde tanımlanmış en temel 2 yazdırma görevi karşımıza çıkıyor. Siz burada amacınıza göre istediğiniz kadar farklı görev tanımlayabilirsiniz.

Ürünlerin Mutfak Yazıcılarına Yazdırılması

Yazdırma görevlerine gelindiğinde Siparişleri Mutfağa Yazdır Görevinin üzerine çift tıklanarak mevcut tanımlamalar işletmemizin çalışma biçimine göre düzenlenebilir.

Siparişleri Mutfağa Yazdır Görevinin içine girildiğinde aşağıdaki ekran karşımaza geliyor, Bu ekran üzerindeki tanımlamara bir göz atalım.

1. Yazdırma Görevi Adı : Bu yazdırma görevine bizim tarafımızdan verilen isimdir. Örn: Hesap Yazdır, Çayları Yazdır, Siparişleri Yazdır, Fatura Yazdır, Resmi Adisyon Yazdır gibi.

2. Düğme Başlığı : Eğer bu yazdırma görevi manual bir düğmeye basılarak harekete geçirilecekse, adisyonun solunda yer alacak düğmenin üzerinde yazan başlıktır. Bu alan boş bırakılması yazdırma görevinin otomatik olarak başlayacağı anlamına gelir. Eğer düğme kullanılacaksa, Düğme adına kısa bir isim vermek faydalı olacaktır.

3. Ek Ayarlar :

  • Adisyonu Kilitle : Yazdırma görevi tamamlandığı anda adisyonu yeni sipariş almaya kilitlemek için işaretlenir.
  • Pos Ekranında Kullanılabilir : Bu görevin Bilgisayar ekranlarında kullanalabileceğini belirtir.
  • Ödeme Ekranında Kullanılabilir. Eğer bu kutucuk işaretlenirse, görevi çalıştırmak için gerekli olan butonun aynısından bir tanede Ödeme Ekranının altına ekler.
  • El Terminalinde Kullanılabilir: Bu kutucuk işaretlendiğinde bu yazıdırma görevi düğmesi el terminallerinde de kullanılabilir hale gelir.
  • KDV'yi ayırarak Yazdır : SambaPOS da KDV tanımlanmışsa bu görev sonucu yazılacak adisyonda KDV leri ayırarak fiyatları yazmasını sağlar.
  • Sadece Eski Adisyonda Kullanılabilir : Bu yazdırma görevinin sadece eski adisyon izlemede sırasında kullanılabileceğini tanımlar.

4. Yazdırma İçeriği : Bu görev sonunda yazdırılacak ürünlerin neler olduğunun seçildiği alandır.

5. Otomatik Yazırma Tetikleme : Bu görev otomatik olarak tetikelenerek yazdırılacaksa o tetiklemenin ne olduğunun seçildiği alandır.

6. Otomatik Yazdırma İşlem Tipi Seçeneği : Otomatik Yazdırma tetikleme de Ödeme alındığında seçeneği seçildiği zaman bunu belli ödeme tiplerine göre yazdırabilirsiniz. Örneğin Adisyon Kredi Kartı ile kapatıldıysa adisyonu otomatik olarak yazdır gibi.

7. Yazdırma Yönlendirmeleri : Yazdırma yönlendirmelerinde farklı satırlar eklememenizi veya olan satırları silmenizi sağlar.

8. Yönlendirmeler : Bu yazdırma görevinde Departman, Adisyon Etiketi, Ürün Grubu, Ürün bazında hangi yazıcıdan hangi yazırma şablonu ile yazdırılacağının seçildiği tablodur.

Bu tabloya faklı farklı satırlar ekleyerek departmana, etikete, ürün grubuna veya ürüne göre farklı yerlerden yadırılması sağlanabilir.

Örnek Yazıcı Senaryoları

1. Tüm ürünler tek bir mutfak yazıcısından yazdırılacak, Sadece çay seçili olduğu departmanın çay ocağındaki yazıcıya yazdırılacak bu nasıl tanımlanır?

Bu durumda elimizde 3 yazıcı var bunlar Mutfak yazıcısı, Kat1 Çay Yazıcısı ve Kat2 Çay yazıcısı olsun. Bu durumda toplam 3 satırda bu işlemi tamamlayabiliriz. 1. satırda 1. Kat departmanında Çay ürününü seçer Kat2 Çay Ocağı yazıcısını seçeriz 2. satırda 2. Kat departmanında Çay ürününü seçer Kat2 Çay Ocağı yazıcısını seçeriz. 3. satırda ise tüm departmanlardan tüm ürünleri belirtmek için tüm hücrelere * sembolu koyarak Mutfak yazıcısını seçerek bu işlemi bitirebiliriz.

2. İçecekler hiç bir yere yazdırılmayacak diğer tüm ürünler ilgili yazıcılarana yazdırılacak?

Bu gibi durumlarda farklı yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemlerden bir tanesi içecek grubu hariç diğer tüm Ürün Grupları için satırlar ekleyerek hangi yazıcıya hangi şablonla gideceğini seçer, İçecek grubunu devre sışı bırakırsak içecekler hiç bir yazıcıya gitmeyecektir.

tr/tips/yazıcı_yoenlendirme_ve_yazıcı_sablonları_nasıl_calısır.txt · Son değiştirilme: 2016/03/04 14:18 (Dışarıdan düzenle)