SambaPOS

Open Source Restaurant POS Software

Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kaydırma çubuğu

Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/7/78169f2e63c9bb264309ed1fde708c5a.metadata failed
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/f/fd92d21f60c5fe140ab0a13cea92e6c4.metadata failed
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/f/fd92d21f60c5fe140ab0a13cea92e6c4.xhtml failed

Diller:

Linkler


tr:story
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/7/78169f2e63c9bb264309ed1fde708c5a.xhtml failed

SambaPOS Hikayesi

Günlerden birgün öğlen saatlerinde ofisimizde çalışırken Mehmet'in telefonu çaldı. Çeşitli donanımlarını verdiğimiz bir restorancı müşterimiz hemen gelmemiz gerektiğini söylüyordu. Yine yoğun günlerinden birini yaşayan restoranda kullanılan program lisans süresi dolduğu için kilitlenmiş, 4 katlı restoranda garsonlar en alt kattaki mutfağa sipariş yetiştirmek için koşturuyorlardı.

Abimiz programı aldığı yeri aramış, lisans yenileme ücreti istemişler. Lisans yenileme ücretini kabul ettiği halde dekont fakslamadan şifre vermeyi reddetmişler. Biraz kurcaladıktan sonra tarihi 1 gün geri alıp kilidi geçici olarak kaldırmayı başarıp öğlen servisini güç bela atlattık.

SambaPOS'a başlama fikri o gün sabaha karşı 3 sularında bu restoranın arka bahçesinde doğdu. Sanırım durup durup “Su keser gibi program mı kesilir kardeşim” diye isyan eden abimizi sakinleştirmenin başka bir yolu da yoktu.

Benim asıl mesleğim aslında masaüstü programlama ancak üç yıl kadar önce işin stresini kaldıramadığımı düşünerek internet projeleri geliştirmeye karar vermiştim. Bir gecede kendimi yeniden eski günlere dönmüş buldum. 20 günlük bir süre içinde geceli gündüzlü sabahlamalı çalışarak adisyon kesip yazıcılara gönderecek birşeyler yaptık. Aslında programın bu haliyle kullanılabileceğinden hiç umudum yoktu ama boş vakitlerde programı geliştirmeye devam ettim. Yeni öğrendiğim bazı programlama tekniklerini bu proje üzerinde denemeye başladım. Ufak ufak ilerlerken 3 ay içinde program bayağı bir gelişti.

Ve bir gün Mehmet'le havadan sudan konuşurken konu konuyu açtı ve ben programı açık kaynak yapmaya karar verdim. Mart 2011'de başladığımız açık kaynak maceramızda kullanıcılarımızın da desteği ile hızla yol almaya devam ediyoruz.

Neden Bedava?

Bu bize en çok sorulan soru. İlk olarak bunun cevaplarını vereyim.

  • SambaPOS bedava çünkü sizin programı indirip kurmanızın, sitemizdeki dökümanlardan ve videolardan faydalanarak programı kendi kendine öğrenmenizin, programı kullanmanızın ve forumlarımız üzerinden bize sorular sormanızın bize hiç bir maliyeti yok. İnternet çağında dünyanın her yerinden restoranların SambaPOS'u kullanmalarını neden istemeyelim? Bir iş kurulduğunda ilk iki sene kazanç sağlamayacağı zaten bilinen bir gerçek. Biz bu dönemi tüm dünyaya yayılarak yüksek sayıda kullanıcıya ulaşmak için çalışarak geçireceğiz. Bu süreçte bize maliyet oluşturan şey birebir verdiğimiz kurulum, eğitim ve destek hizmetleri. Bizler programı kurmaya, öğrenmeye vakti olmayan ve bu hizmeti bizden almak isteyen kullancılarımızdan, http://sambamarket.com sitesinden ilan ettiğimiz hizmet ücretlerini alıyoruz.
  • Lisans satma modeli ile çalışıldığında ürün geliştirme faaliyetlerinden çok pazarlama faaliyetlerine ağırlık vermek gerekiyor. Programın lisans ücretleri içine ana bayi komisyonu, alt bayi komisyonu, pazarlamacı primi gibi ücretler eklendiği için lisans ücretleri oldukça yükseliyor. Bu tür maliyetleri de dolaylı yoldan kullanıcılar ödüyor. Aracı kişilerin komisyonlarını da kullanıcılarımıza ödetmemizin bir anlamı yok. Birebir çalıştığımız kullanıcılarımıza verdiğimiz hizmetin karşılığını zaten alıyoruz.
  • Lisans satan firmalar aracılar üzerinden çalışmak zorunda oldukları için kolay kolay demolarını indirip kendi kendinize denemenize izin vermezler. Halbuki kullanıcı programı kullanmaya pazarlamacı marifetiyle değil programı denediği süreçte edindiği izlenimle karar vermelidir. Programın ücretsiz olması kullanıcılarımızın programı hiç bir kısıtlama olmadan dilediği kadar deneyebilmesini sağlıyor.
  • En önemlisi yazılım ürününün durduğu yerde bir ekonomik değeri olmadığını, asıl ekonomik değeri oluşturan şeyin verilen kaliteli hizmet olduğunu düşünüyoruz. Yazılım kullanıcılarının giderek daha fazla kullanıcı ve hizmet odaklı iş modeli ile çalışan firmaları tercih edeceğini düşündüğümüzden itiraz eden çok olsa da işimizi doğru olduğuna inandığımız iş modeli çerçevesinde geliştiriyoruz.

Bir gün programı kapatıp bizden para isteyecek misiniz?

Hayır istemeyeceğiz. Ücretsiz diye insanları kandırıp sonra günün birinde programı uzaktan kilitleyip para ödemek zorunda bırakmak gibi bir iş modelini tercih etmiyoruz. Zaten programın kaynak kodları açık olduğu için bunu istesek de yapamayız.

Biz bilgisayarcıyız SambaPOS'tan nasıl para kazanacağız?

Biz satışı ödüllendirme sistemi yerine hizmeti ödüllendirme sistemini tercih ediyoruz. Bu yöntemin herkes için en avantajlı model olduğunu ve gelecektede çok daha yaygın olarak tercih edileceğini düşünüyoruz. SambaPOS'u bize lisans ücreti ödemeden müşterinize kullandırabilirsiniz. Eğer programın kurulması, ayarlanması, menülerin hazırlanması, masaların tanımlanması, kullanıcıların eğitilmesi gibi hizmetleri siz verirseniz bu hizmetleriniz için http://sambamarket.com sitesinde ilan ettiğimiz hizmet ücretlerini alacaksınız. Vereceğiniz ekstra hizmetler veya periyodik bakım, güncelleme hizmetleri gibi karşılıklı anlaşmaya dayalı hizmetlerinizi de istediğiniz gibi fiyatlandırmakta özgürsünüz. Biz komisyona dayalı bir iş modeli tercih etmediğimiz için hizmetleriniz karşılığı elde ettiğiniz gelirin tamamı size kalacak. Şu anda Türkiye ve Hindistan başta olmak üzere birçok ülkede bu şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Önceden de bahsettiğim gibi dünya çapında başarı hedeflediğimiz için bu iş modelini tercih ediyoruz.

Peki Neden Açık Kaynak?

  • Yüzlerce kişinin küçük destekleri ile geliştirilen projeler mi daha başarılı olur yoksa bir iki kişilik küçük ekiplerin geceli gündüzlü çalışarak ürettiği projeler mi daha başarılı olur? Tartışmaya açık bir konu olsa da biz merkezi kontrol denetiminde birçok kişinin elinden geçen projelerin daha kullanıcı odaklı, daha az hata içeren ve gerçek hayat kullanımına daha uygun projeler olduklarını düşünüyoruz.
  • Kapalı bir sistem kurmanın günümüzde hiç bir anlamı kalmadığını, özellikle yazılım ürünlerinin şeffaf ortamlarda geliştirilmesinin gerektiğine inanıyoruz. Eksisiyle artısıyla herşeyin ortada olduğu bu sistem bizi kolay kurulan, kolay öğrenilen, kolay kullanılan, kalitesi yüksek ürünler üretmeye ve programı kullanan kişilerle beraber hareket etmeye zorluyor ve biz bu disiplinin projeye önemli değer kattığını düşünüyoruz.
  • Kullanıcıların gelirlerini emanet ettikleri bir sistemin avantajlı ve dezavantajlı yönlerini tam olarak bilmeye hakkı olduğunu, şeffaf geliştirme ortamlarının bunu yeterince sağladığını düşünüyoruz.
  • Projeyi sevdiği için katkıda bulanan kişilerin sağlayacağı pozitif faydayı normal şartlarda çok sayıda personel istihdam etsek bile sağlayamayacağımızı düşünüyoruz.

Evet merak edenler için SambaPOS'un hikayesi ve kurduğumuz sistemin yapısı bu şekilde. Bir dostumuzun sıkıntısını gidermek için atıldığımız bu macerada bizi yalnız bırakmayacağınızı umuyor ve sizi de aramızda görmekten büyük mutluluk duyacağımızı tekrar hatırlatmak istiyorum…

tr/story.txt · Son değiştirilme: 2012/09/07 09:30 (Dışarıdan düzenle)