SambaPOS

Open Source Restaurant POS Software

Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/0/05ba147ed5a66f38501dbf4a6d833622.metadata failed
tr:tips:excel_den_musteri_listesi_sambapos_a_nasil_aktarilir
Writing /var/www/doc.sambapos.org/public_html/data/cache/4/458e2b4ba3d61be93c34f1bfe83d14fc.xhtml failed

Farklar

Bu sayfanın seçili sürümü ile mevcut sürümü arasındaki farkları gösterir.

Karşılaştırma görünümüne bağlantı

Sonraki sürüm
Önceki sürüm
tr:tips:excel_den_musteri_listesi_sambapos_a_nasil_aktarilir [2013/01/23 23:17]
Mehmet Akyıldız oluşturuldu
tr:tips:excel_den_musteri_listesi_sambapos_a_nasil_aktarilir [2013/01/24 05:47] (mevcut)
Satır 1: Satır 1:
 +====== Excel'​de bulunan Müşteri Listesi SambaPOS'​a Nasıl Aktarılır? ​ ======
 +
 Uygun biçimde hazırlanmış bir Excel belgesi içinde bulunan Müşteri Kayıtlarınızı,​ SambaPOS SQL veritabanı içerisine aktararak eski müşterilerinize ulabilirsiniz,​ Uygun biçimde hazırlanmış bir Excel belgesi içinde bulunan Müşteri Kayıtlarınızı,​ SambaPOS SQL veritabanı içerisine aktararak eski müşterilerinize ulabilirsiniz,​
  
Satır 10: Satır 12:
  
 ====== SQL Server'​da Dataların Aktarılması ====== ====== SQL Server'​da Dataların Aktarılması ======
 +<WRAP center round alert 75%>
 +Veritabanı ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan mutlaka Veritabanınız yedeğini alın.
 +Hemen şimdi veritabanınızın yedeği aldıktan sonra aşağıda anlatılanları uygulamaya başlayın.
 +</​WRAP>​
 +
 SQL Server'​da dataları Import etmek için SQL Management Studio'​yu kullancağız. ​ SQL Server'​da dataları Import etmek için SQL Management Studio'​yu kullancağız. ​
 SQL Managemet Studio (SQLMSE) uygulamasını çalıştırıp veritabanımıza bağlandıktan sonra sol ağaç görünümünde Databases linkinin üstüne tıklayarak,​ SambaData2 veritabanını buluyoruz. SQL Managemet Studio (SQLMSE) uygulamasını çalıştırıp veritabanımıza bağlandıktan sonra sol ağaç görünümünde Databases linkinin üstüne tıklayarak,​ SambaData2 veritabanını buluyoruz.
Satır 23: Satır 30:
 {{:​tr:​tips:​excel:​excel-3.jpg?​500|}} {{:​tr:​tips:​excel:​excel-3.jpg?​500|}}
  
-Bu sayfada Data Source alanınada Microsoft Excel i seçiyoruz. Excel'​i seçtikten sonra Excel File Path alından aktarmak istediğimiz dosyayı Browse tuşuna basarak ​seçiyoruz.+Bu sayfada Data Source alanında Microsoft Excel'i seçiyoruz. Excel'​i seçtikten sonra Excel File Path alından aktarmak istediğimiz dosyayı Browse tuşuna basarak ​bulup seçtikten sonra Next tuşuna basarak bu sayfadaki işlerimizi de tamalıyoruz. 
 + 
 +{{:​tr:​tips:​excel:​excel-4.jpg?​500|}} 
 + 
 +Yeni gelen sayfa; bu verilerin nereye ekleneceğinin seçildiği sayfadır. SQL Server seçili olarak gelecektir. Eğer SQL Server'​a bağlanmak için sa kullanıcısını ve parolasını yazmanız gerekirsa yazıp en altta bulunan Database alanında SambaData2 veritabanını seçtikten sonra Next tuşuna basarak bir sonraki adıma geçebiriz. 
 + 
 +{{:​tr:​tips:​excel:​excel-5.jpg?​500|}} 
 + 
 +Verilerin eklenme tipinin sorulduğu bu sayfayı Copy Data from one or more tables or views seçili durumda Next tuşuna basarak bir sonraki sayfaya geçelim. 
 + 
 +{{:​tr:​tips:​excel:​excel-6.jpg?​500|}} 
 + 
 +Select Source Tables and Views sayfası bizim Excel belgemizdeki hangi Sheet'​in Veritabanımızda hangi tabloya yazılacağının tanımlandığı sayfadır. 
 + 
 +1. Numaralı kutucukta görüldüğü gibi içinde veri olan Excel Sheet i işaretlendikten sonra aynı satır üzerinde bulunan ve 2 numara ile gösterilen alanda veritabanımızda bulunan dbo.Customers tablosu seçilir ver 3. numara ile işaretlenmiş Edit Mappings butonuna tıklanır.  
 + 
 + 
 +{{:​tr:​tips:​excel:​excel-7.jpg?​500|}} 
 + 
 + 
 +Açılan bu Column Manager sayfası bizim hazırladığımız Excel sayfası ile Veritabanımızda bulunan alanların birbirleri ile eşleşmelerinin yapılacağı sayfadır. Bizim yukarıda anlatılan Excel dosyasını kullanırsanız herhangi bir eşleşme ayarlamanıza gerek kalmadan OK tuşuna basarak bu adımı geçebilirisiniz. Eğer farklı bir kaynaktan veri aktarıyorsanız o durumda alanları birbirleri ile burada eşleştirmeniz gerekir. 
 + 
 +OK. dedikten sonra bir önceki sayfaya gelinir ve buradan da Next tuşuna basarak bir sonraki sayfaya geçilir.  
 + 
 + 
 +{{:​tr:​tips:​excel:​excel-8.jpg?​500|}} 
 + 
 + 
 +Review Data Type Mapping sayfası aktarılacak veri ile Veritabanı arasında data tiplerinin birbiri ile uyumunun kontrol edildiği alandır. Bizim örneğimizde farklı veri tipinden aktarma yapmak istediğimizi için çıkan durumlarda nasıl davranacağının seçilmesi gereken alanlarda Ignore seçeneğini seçerek bu alanı Next tuşuna ve o odadan da Finish tuşuna basarak aktarımın gerçekleşmesini sağlıyoruz. 
 + 
 +{{:​tr:​tips:​excel:​excel-9.jpg?​500|}} 
 + 
 + 
 +Aktarım tamamlandıktan sonra çıkan bilgi sayfasında 14 yeni satırın ilave edildiği bilgisini gördükten sonra veritabanımızın yeni müşterilerimizi SambaPOS üzerinde gönül rahatlığıyla kullanabiliyoruz. 
 + 
 + 
 +{{:​tr:​tips:​excel:​excel-10.jpg?​500|}} 
 + 
 + 
 +Örnek Excel belgesinden aktarılan kayıtlar SambaPOS Müşteriler ekranında bu şekilde görülmeye başlıyo ve artık ister Paket Servisinde istersek Açık Hesap tanımlamalarında bu müşteri bilgilerini kullanabliyoruz. 
  
 +Bu konu hakkında olası sorularınızı Forum sitemizde bulunan [[http://​forum2.sambapos.com/​index.php/​topic,​1125.0.html]] adresinden sorabilirsiniz.
  
tr/tips/excel_den_musteri_listesi_sambapos_a_nasil_aktarilir.1358968656.txt.gz · Son değiştirilme: 2013/01/24 03:17 (Dışarıdan düzenle)