Diller:
Linkler
Diller:
Linkler
SambaPos da Departman mantığı işletmenin çalışma biçiminden, rapor detaylandırmasına kadar etki eden bir faktördür.
SambaPOS'da Departmanları aynı işletmenin içerisindeki farklı satış birimleri gibi çalıştırabilirsiniz.
Bununla birlikte faklı Departman Tipi seçerek faklı işlemlerde yaptırabilirsiniz.
Ekran Üzerinde Adı geçemn tüm alanaları inceleyelim.
1. Departman Adı : Departmanın adının yazılacağı alandır. Vereceğimiz isim, Departman geçişlerinde ve Raporlarda da gözükeceği düşünülerek verilmelidir.
2. POS Menu : SambaPOS'da aynı anda bir çok sayıda menü tanımlanabilmektedir. Bu tanımlanan Menülerin içinden, Bilgisayar Ekranlarında kullanılacak Menünün seçildi alandır. Default Olarak MENU gelecektir.
3. Terminal Menü : El terminallerin de kullanılacak Menünün seçildiği alandır. El terminallerinin ekranları çok daha küçük olduğundan ekranları daha veriöli kullanmak için Bilgisayar ekranlarında kullanılan Menününü revize edilmiş halinin seçilmesinde fayda vardır.
4. Pos Masa Görünümü : SambaPOS'da Bilgisayarlarda Default olarak gözükecek Masa Görünümünün seçildiği alandır. Sadece Departman Tipi Alakart seçildiğinde otomatik masalar gelecektir. FastFood seçili iken, Masa Görünümü seçilirse bu sayede FastFood adisyonu içeriisnde Masa SEÇ butonunun aktif olmasını sağlayacaktır.
5. Terminal Masa Görünümü : El terminalleri bu Departmanda çalıştıklarında kullanacakları Masa Görünümünün seçildiği alandır.
6. Fiyat Etiketi : Samba'da ürünlere sınırsız sayıda fiyat tanımlayabilirsiniz. Örneğin Coca Cola hafta içi 3 TL den, haftasonu 5 TL den satılacaksa bunu farklı fiyat listesi tanımlayarak kolayca yapabilirsiniz. İşte bu özelliği kullanarak bu departman seçildiğinde ürünleri hangi fiyat listesinden satacağının seçildiği alandır.
7. Sütun Sayısı : Seçili olan departmanda adisyon görünümünde aynı anda yanyana gösterilecek sütün sayısının tanımlandığı alandır.
8. POS Varsayılan Adisyon Etiketi : Adisyonları gruplandırmak için kullanıalcak Aidsyon Etiketinin belirlenmesinde kullanılır. Burada bir Etiket seçebilmek için öncelikle Adisyon Etiketinin tanımlı olması gerekmektedir. Bu alan Bilgisayar ekranlarında kullanılacak etiketin belirlenmesinde seçilecek alandır.
9. Terminal Varsayılan Adisyon Etiketi : Varsayılan etiket, eğer el terminallerinde farklı bir şekilde çalışacaksa çalışacak etiketin seçildiği alandır.
10. Departman Tipi : Departmanın çalışma biçiminin tanımlandığı alandır. Alakart Tipi seçilirse, departman Masa sorarak adisyona sipariş alır, Fastfood seçili olduğu durumlarda ilk olarak siparişin alınacağı, hızlı adisyon karşınıza gelecektir. Eğer Paket Servisi seçilirse sipariş almadan evvel müşteri seçimini yapmanızı isteyen bölüm açılacaktır.
11. Adisyon Numaratörü : SambaPOS'da açılan her adisyon bir numaratör aracılığı ile otomatik olarak numaralandırılır. Bu numaratörün hangisi olduğunun seçildiği alandır. (Sipariş Numaratöründen farklı olmalıdır.)
12. Sipariş Numaratörü : Alınan her bir sipariş faklı bir numara ile numaralandırılmasını salayan Numaratörün seçildiği alandır. (Adisyon Numaratöründen farklı olmalıdır.)
13. Adisyon Etiketleri : Bu departman içeirsinde kulllanılacak Adisyon Etiketlerinin neler olduğunun belirlendiği alandır. Örneğin Paket Servis departmanında Motorcu etiketi olacakken bu etiket FastFood departmanında olmamasını sağlayan alandır.
14. Hizmet Şablonları : Bu departman içinde kullanılacak tüm Hizmet şablonlarının seçildiği alandır.